субота, 13. април 2013.

Гостовање Г.Арно Гујона у ОШ "Никола Тесла" у Винчи

Гостовање Г.Арно Гујона, директора и оснивача НВО „Солидарност за Косово“, у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи

5. априла свечана сала била је мала за све оне који су желели да упознају директора и оснивача француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, Арно Гујона, младог Француза, добитника специјалне плакете за „Најплеменитији подвиг године“ компаније Новости и одликованог „Медаљом краља Стефана Дечанског“.

Захваљујући иницијативи и залагању наст.француског Милице Крсмановић, имали смо прилику да упознамо и угостимо овог изузетног младог човека, од недавно нашег суграђанина, који перфектно говори наш језик и представља живи пример српско-француског пријатељства.

За осам година његова организација сакупила је више од милион евра, послала је 23 конвоја помоћи, организовала летовање за 40 малишана из енклава, реновирала школу и спортски клуб. У Француској уређује часопис, организује конференције у циљу ширења информација о тешким условима у енклавама. Захваљујући напорном раду стекли су 6000 донатора, махом Француза, отворили су канцеларију и у Шпанији.

У овом скромном и тихом младићу ученици наше школе одмах су препознали људску величину и узор на који желе да се угледају. Пажња са којом су испратили програм који је трајао сат времена, мотивација и одушевљење које је уследило, изненадили су како њихове наставнике тако и родитеље. Г. Гујон и његова љупка вереница Ивана су са своје стране били одушевљени програмом који смо за њих припремили а који је поред конференцијског дела подразумевао нумере оркестра, одломак из представе, рецитал на француском и српском, косовске и француске песме. За креативни део посла у организацији, традиционални декор на бини, заслужна је наст.француског Драгана Јеремић, чији ученици су, поред рецитала на француском који су гости похвалили, популарне песме Заз која је све освојила, приредили и дирљив текст о Милунки Савић, борцу из Првог светског рата коју је пут рањеника довео у Француску. Велики допринос дала је наст.српског Марија Марковић адаптацијом и изведбом одломка из Малог Принца, са младим глумцима који су на бини упечатљиво представили сусрет Малог принца и лисице. За музички део који никог није оставио равнодушним а многима од нас су кренуле сузе, можемо да захвалимо наст.музичког Невени Ђукановић задуженој за оркестар и Ружици Миљковић задуженој за хор, чије чланице су нам, поред прелепих косовских песама, улепшале фотографије живописним народним ношњама у којима су се појавиле на приредби.

Пошто смо на прави начин представили Србију и показали своју љубав и познавање француског, нашим гостима уручили смо поклоне и показали захвалност за њихов племенити труд. Председник савета родитеља Г. Зубковић уручио је Г.Гујону захвалницу испред „Удружења ратних војних инвалида, породица погинулих и палих бораца у ратовима“ и цвеће његовој вереници. Један од ученика Сталета Гашић поклонио је госту из Француске метохијску ракију стару шест година традиционално упаковану, а у име своје наст.француског Милице Крсмановић, поему Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ на српском и француском. Нарочито смо захвални учесницима секције за керамику, на двема прелепим фигуринама, Винчанки и маски, које ће наше госте на прави начин подсећати на боравак у Винчи. А потпуни доживљај заокружио је директор школе Драгољуб Гачић, који је у свом уводном излагању стручно истакао историјски значај винчанске културе, као неолитске метрополе и једне од најблиставијих култура европске историје.

Захваљујемо се на техничкој подршци медијатекару Миладину Сапунџићу и библиотекару Милану Попарићу, као и ученицима задуженим за озвучење. И на крају се захваљујемо управи школе и директору јер без његове подршке не би био запажен овај догађај на територији читаве општине. Својим присуством ову свечаност су увеличали председник градске општине Гроцка, Г.Зоран Марков, чланови општинског већа Живадин Митрић и Миодраг Ракић, као и директори основних школа „Свети Сава“ Врчин, „Иво Лола Рибар“ Бегаљица и „Илија Гарашанин“ Гроцка.

Скромност и племенитост нашег госта дирнула је и чланове општинског већа. Г. Живадин Митрић изразио је дивљење и захвалност за све што су Г. Гујон и његова организација учинили и чине на хуманитарном плану на КиМ, а посебно је похвалио иницијативу наст.француског Милице Крсмановић и истакао значај њене заслуге у реализацији овог догађаја. Председник савета родитеља Г. Зубковић такође је похвалио ову иницијативу и истакао њен значај за наше ученике који су са нескривеном пажњом и занимањем уживали у програму посвећеном српско-француском пријатељству. Похвале организацији овог догађаја упутили су и Г. Гујон и Г-ђица Гајић.

Захваљујемо се свима који су нас почаствовали својим присуством и свима онима који су желели а нису могли да уђу у салу. И на крају, све честитке нашим ученицима, који су са одушевљењем прихватили учешће и безрезервно дали све од себе, „малим уметницима“, по Арноовим речима, који су срцем све урадили и на крају нас све дубоко дирнули:

Катарина Јовановић 8/2 и Стојан Видосављевић 8/9 - водитељи
Ђорђе Савић 5/8 - виолина
Милан Милићевић 8/1 – хармоника
Никола Максимовић 6/3 – песма од Заз
Сашка Обрадовић 8/7 – гитара
Сталета Гашић 8/2 – поставио интересантна питања и припремио аутентичан поклон
Урош Стојанов 5/4 и Данијела Зубац 7/6 - глумци
Милана Керкез 7/6, Драгана Перишић 6/1, Анђела Тркуља 7/4, Лука Миздрак 3/3 - рецитатори
Стефан Станков и Матеја Петковић 6/5 – текст о Милунки Савић
Сања Обрадовић 6/8, Бојана Стошић 6/8, Хелена Лазић 6/5, Миљана Лутовац 5/2, Тијана Ђуришић 5/2, Андријана Димитријевић 8/9, Маја Петковић 8/9, Милица Росић 8/2, Катарина Јовановић 8/2 – хористкиње

Њихове наставнице


Ево какве су утиске Арно Гујон и Ивана Гајић пренели у Француску са гостовања у нашој школи:

Des petits au grand cœur : en France et en Serbie, les enfants se mobilisent pour les Serbes du Kosovo

„Ce témoignage généreux et solidaire exprimés par les élèves français fut chaleureusement accueilli par le fondateur de Solidarité-Kosovo, Arnaud Gouillon qui, à neuf jours d’intervalle, présentait à son tour l’activité de l’association cette fois-ci en Serbie, au sein du groupement scolaire belgradois « Nikola Tesla ».
Accueilli par de furtifs « Bonjour » aux accents slaves des écoliers intimidés qui l’attendaient sur le perron de l’école près des portes d’entrées recouvertes de son portait, le fondateur de Solidarité-Kosovo ne s’attendait pas à un tel accueil et encore moins à ce qu’il pouvait en présager. A peine le pas de porte franchi, le Directeur de l’Ecole et le Maire de la commune l’invitaient à rejoindre la salle des fêtes où plus de deux cents élèves accompagnés de leurs parents l’attendaient. Et c’est devant un jeune parterre attentif et enthousiaste qu’Arnaud Gouillon a présenté en serbe l’action de Solidarité-Kosovo, de ses origines jusqu’aux projets les plus actuels. A la fin de la présentation, ce sont les écoliers Serbes qui ont fait le spectacle ! Tour à tour se sont succédés récitations, mélodies folkloriques et chants, en serbe et en français. « Pour vous faire honneur et vous remercier à notre manière pour votre action et pour la générosité de vos compatriotes français envers notre peuple au Kosovo-Métochie ».

Ainsi, les témoignages des enfants recueillis en France comme en Serbie à la coïncidence de ces deux manifestations encouragent à augurer des lendemains de fraternité renouvelée entre les deux pays.“

преузето са сајта
http://www.solidarite-kosovo.org/fr/articles/214/Des-petits-au-grand-c-ur-en-France-et-en-Serbie-les-enfants-se-mobilisent-pour-les-Serbes-du-Kosovo

видео који је Арно Гујон објавио после гостовања у нашој школи:
http://www.youtube.com/watch?v=GNfyA5U28sk

чланак у новинама:
http://www.grocka-informer.com/humani_francuz_arno_gujon_posetio_vincu/menu-id-848

За оне који желе више да сазнају о Арно Гујону и НВО „Солидарност за Косово“:
http://www.srbiufrancuskoj.fr/vesti-iz-francuske/cid105-1070/u-susret-obelezavanju-11-novembra-solidarnost-za-kosovo-francusko-srpska-prica
http://www.srbiufrancuskoj.fr/vesti-iz-francuske/cid105-2395/arno-gujon-odlikovana-plemenitost
http://www.vesti-online.com/tag/82811/Arno-Gujon
http://www.kurir-info.rs/studenti-iz-liona-pomazu-srpske-skole-na-kim-clanak-688201
http://www.youtube.com/watch?v=aWNeOXdMdCI
http://www.youtube.com/watch?v=JI15w5B9By0



http://www.youtube.com/watch?v=GNfyA5U28sk