среда, 17. јун 2009.

Mozda ce konacno profesori francuskog da odahnu...

Сусрет министра Обрадовића и аустријског министра за науку и истраживање
Саопштење, 10. јуни 2009. године


Министар просвете др Жарко Обрадовић данас је примио у званичну посету савезног министра за науку и истраживање Аустрије, др Јоханеса Хана (Dr. Johannes Hahn).

На данашњем састанку, у пријатељском и конструктивном разговору, двојица министара разменили су искуства о досадашњој сарадњи у области образовања између Србије и Аустрије, са посебним освртом на узајамне пројекте две земље на нивоу високог образовања.Аустријски министар Јоханес Хан истакао је да на универзитетима у Аустрији тренутно студира око 1800 студената из Србије.

На састанку су два министра разговарала и о пројекту ЦЕПУС, у коме Србија учествује већ неколико година и то са сукцесивним повећањем броја месеци за стипендирање српских студената у државама Европске уније и обрнуто – студената из иностранства на високообразовним установама у Србији.

Министар Жарко Обрадовић је изразио велики оптимизам у погледу будућих активности на свим нивоима образовања у сарадњи две земље и изнео свом аустријском колеги низ података о актуелној примени Болоњског процеса на високообразовним установама у Србији.

Министар Јоханес Хан је на данашњем састанку упутио званичан позив министру Жарку Обрадовићу да дође у узвратну посету аустријском Министарству образовања и изразио задовољство што ће обојица учествовати на Светској министарској конференцији УНЕСКО-а, која ће се одржати почетком јула ове године у Паризу.

Пројекат Бесплатни уџбеници за ученике првог разреда основне школе у школској 2009/2010. години
Актуелно, 4. јуни 2009. године


Комисија за реализацију пројекта Бесплатни уџбеници за ученике првог разреда основне школе у школској 2009/2010. години, једногласно је дефинисала и усвојила Листу уџбеничких комплета за обавезне предмете у првом разреду основне школе за школску 2009/2010. годину.

Са листе уџбеничких комплета достављене школама, а коју можете преузети и овде, наставници који реализују наставу од I до IVразредa, врше избор комплета уџбеника за сваки предмет (комплети за поједине предмете могу бити од различитих издавача). Тако изабрани комплет за сваки предмет, чини комплет уџбеника за први разред сваке школе.

Приликом избора уџбеничког комплета за српски језик, може се одабрати комплет за извођење наставе по монографском или комплексном поступку.

Изабрани комплет уџбеника за први разред на нивоу школе, усваја Наставничко веће школе.

Уџбеници које ће ученици користити, а нису радног карактера, враћају се на крају наставне године пре добијања ђачке књижице.

Школе су у обавези да најкасније до 19. 06. 2009. године, писменим путем, преко руководиоца актива директора, обавесте надлежну Школску управу о изабраномкомплету уџбеника за први разред и о броју ученика првог разреда који ће бити задужени датим комплетом.
Позив за учешће у јавној расправи
Актуелно, 4. јун 2009. године



МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

објављује

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ЈАВНОЈ РАСПРАВИ

Сви заинтересовани субјекти у области образовања и издаваштва, који желе да изразе мишљење поводом Нацрта закона о уџбеницима и другим наставним средствима, своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити најкасније до 15. јуна 2009. године, на e-mail: natasa.mujagic@mp.gov.rs или поштом, на адресу: Министарство просвете, Кабинет, 11000 Београд, Немањина 22-26.
Овде можете видети и преузети Нацрт закона о уџбеницима и другим наставним средствима.

Сви заинтересовани субјекти у области образовања и васпитања, који желе да изразе мишљење поводом Нацрта закона о ученичком и студентском стандарду, своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити најкасније до 15. јуна 2009. године, на e-mail адресу: zoran.trninic@mp.gov.rs или поштом, на адресу: Министарство просвете, Кабинет, 11000 Београд, Немањина 22-26.
Овде можете видети и преузети Нацрт закона о ученичком и студентском стандарду.



Сви заинтересовани субјекти у области образовања и васпитања, који желе да изразе мишљење поводом Нацрта закона о основама система образовања и васпитања, своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити најкасније до 15. јуна 2009. године, на e-mail адресу: gordana.radovanovic@mp.gov.rs или поштом, на адресу: Министарство просвете, Кабинет, 11000 Београд, Немањина 22-26.
Овде можете видети и преузети Нацрт закона о основама система образовања и васпитања.


Сви заинтересовани субјекти у области образовања и васпитања, који желе да изразе мишљење поводом Нацрта закона о предшколском васпитању и образовању, своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити најкасније до 25. јуна 2009. године, на e-mail адресу: milka.andric@mp.gov.rs или поштом, на адресу: Министарство просвете, Кабинет, 11000 Београд, Немањина 22-26.
Овде можете видети и преузети Нацрт закона о предшколском васпитању и образовању.

Ове године биће уписано четири посто више „бруцоша“
Саопштење, 29. мај 2009. године


Министарство просвете саопштава да је Влада Републике Србије на својој седници, одржаној 28. маја 2009. године донела за школску 2009/2010. годину:

1. Одлуку о броју студената за упис у прву годину студијских програма основних академских и интегрисаних студија који се финансирају из буџета за универзитете и факултете чији је оснивач Република Србија и

2. Одлуку о броју студената за упис упрву годинустудијских програма основних струковних студија који се финансирају из буџета за високе школе струковних студијачији је оснивач Република Србија.

Министарство просвете је на основу предлога универзитета из Србије и позитивног мишљења Националног савета за високо образовање сачинило Предлог Одлуке за упис „буџетских“ студената у прву годину студија за школску 2009/2010. годину на основу следећих критеријума:

- броја студената планираних за упис претходне школске године;

- броја студената који је уписан претходне школске године;

- дефицитарним занимањима према подацима Националне службе за запошљавање;

- резултатима Комисије за акредитацију и проверу квалитета;

- интересовањима кандидата за упис претходних година.

На нивоу Републике Србије повећање броја студената за упис на универзитете и факултете је око 4 одсто, што је резултат чињенице да су се на извесном броју факултета акредитовали нови студијски програми.

Од ове школске године по први пут, у оквиру Одлуке за упис у прву годину основних академских студија, појављује се Висока школа Војномедицинске академије у Београду и Висока школа Војна академија. Њихов број студената процентуално повећава број студената за упис, али не захтева повећање средстава из буџета с обзиром да трошкове студирања тих студената сноси Министарство одбране. Иначе ове две високошколске установе су успешно прошле процес акредитације и задовољиле све стандарде које је донео Национални савет за високо образовање.

Према подацима из Националне службе за запошљавање, дефицитарна су занимања из области природно-математичких наука, здравства, филолошких наука и електротехнике, те је одобрен онај број студената, који су предложили сами факултети који имају та занимања.

Квоте за упис на високе школе струковних студија су остале исте на нивоу уписа претходне школске 2008/2009. године, осим у случају 4 високе школе које су акредитовале нове студијске програме.

У Одлукама о упису „буџетских“ студената постоји тачка која се односи на држављане Републике Србије који су средњу школу завршили у иностранству и који се могу уписати до 2 одсто преко броја утврђеног Oдлукoм Владе.

Овде можете преузети комплетан упоредни преглед Одлука о броју студената за упис у прву годину студија за школску 2009/2010. и за претходну 2008/2009. годину за све универзитете, факултете и високе школе струковних студија у Србији.

Актуелно
Актуелно, 27. мај 2009. године

Министар просвете у Влади Републике Србије, др Жарко Обрадовић, на позив министра националног образовања Републике Француске Гзавијеа Даркоса (Xavier Darcos), боравио је у званичној посети Паризу, од 25. маја до 27. маја 2009. године.

Сусрет министара просвете две земље одржао се у понедељак 25. маја 2009. године, у Министарству националног образовања Француске. На састанку министара просвете две земље, који је први у последње две деценије, разговарало се о чвршћој сарадњи у области образовања. Констатовано је да, упркос разликама у величини образовних система, проблеми који се јављају су слични. Министри просвете двеју земаља разменили су искуства у вези са пројектима који се реализују у обе земље: Бесплатни уџбеници и Интернет у школама. Министар Даркос изразио је заинтересованост француске стране за размену наставника из средње-стручног образовања и за будућу сарадњу две земље на пројекту обуке кадрова школске администрације и просветне инспекције. Министар Даркос истакао је да је Француска нарочито заинтересована за идеју министра Обрадовића да се у Београду отвори Француско-српски лицеј.

Дан касније, у уторак 26. маја 2009. године, у просторијама Међународне организације Франкофоније у Паризу, министар просвете др Жарко Обрадовић састао се са господином Клемоном Диемом, високим званичником Међународне организације Франкофоније. У разговору, министар Обрадовић изразио је интерес да на следећем Самиту Франкофоније, Србија буде изабрана за придруженог члана ове организације, чиме би добила могућност да буде учесница пројеката које у области образовања спроводи Међународна организација Франкофоније. Наиме, Србија тренутно нема приступ овим пројектима, јер има само статус члана посматрача у овој организацији.

Министар Обрадовић рекао је да постоје традиционално добре и дуге француско-српске везе у области образовања и културе. „Ово доказује и Споразум о унапређивању наставе француског језика у школама у Србији, који је Министарство просвете потписало са амбасадором Републике Француске у Србији, у децембру месецу прошле године“, истакао је министар Обрадовић у разговору са господином Диемом.

На састанку се разговарало и о чињеници да се француски језик изучава у око 30 одсто школа у Србији, као и о могућностима отварања нових двојезичних француско-српских одељења.

У сусрету са српским наставницима који обављају образовно-васпитни рад у допунским школама на српском језику у Француској, министар Обрадовић разговарао је о примени Правилника о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству, који је ступио на снагу у априлу месецу ове године и који је први пут ову проблематику увео у законски оквир.

Министар просвете др Жарко Обрадовић завршио је званични боравак у Паризу у среду 27. маја, сусретом са руководством француске Агенције која обухвата преко 700 универзитета из земаља Франкофоније. На том састанку разговарало се о мобилности студената, наставника и стручних сарадника на универзитетима 56 земаља чланица Франкофоније.

У пратњи министра просвете, др Жарка Обрадовића, у Паризу је боравила и госпођа Весна Фила, помоћник министра за развој образовања и међународну просветну сарадњу, која је иначе носилац високог француског одликовања Официр академске палме, које додељује Министарство националног образовања Републике Француске.