среда, 17. јун 2009.

profesori francuskog,sta kazete na ovo?

Споразум о унапређењу наставе француског језика
Актуелно , 30. децембар 2008. године


Министар просвете др Жарко Обрадовић и амбасадор Републике Француске у Србији Њ.Е. Жан Франсоа Терал потписали су данас у Београду Споразум о унапређивању наставе француског језика у школама у Србији.

На конференцији за новинаре у Влади Републике Србије, министар Обрадовић изјавио је да потписани Споразум дефинише општи оквир заједничких активности на унапређењу наставе француског језика од основног до универзитетског образовања у Србији.

Министар просвете др Жарко Обрадовић истакао је да се француски, као први страни језик, учи у 50 основних школа у Србији, а као други страни језик у око 600 српских школа, да је до сада обучено 25 ментора за француски као страни језик, и да се двојезична (француско-српска) настава изводи већ пет година у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и у Трећој београдској гимназији.

Он је оценио да је Споразум о унапређивању наставе француског језика у школама у Србији веома важан, јер потврђује иначе добру просветну сарадњу Француске и Србије и `говори о подршци коју Србија има на свом путу ка Европској унији`.

`Влада је спремна да Србија буде чланица Европске уније, и у законској сфери и другим областима чини све што је потребно да би тај пут био што бржи и што успешнији`, рекао је министар Обрадовић.

Амбасадор Француске у Србији, Њ.Е. Жан-Франсоа Терал истакао је да постоје `бар три разлога` због којих Француска жели да промовише француски језик.

Први разлог је да Француска `одбија униформност света`, што `води ка богатијем и мултикултуралнијем свету`.

`Други разлог је франкофонија: размена и отвореност једних према другима, и конкретна остварења као што су умрежавање универзитета, размене предавача и студената. Желимо да ту Србија нађе своје место као пуноправни члан организације`, навео је амбасадор Терал.

Трећи разлог , по речима амбасадора Терала, је европска перспектива која се отвара Србији, с обзиром да су службени језици у Бриселу француски и енглески.

Амбасадор Републике Француске у Србији данашњи споразум оценио је не само као технички, већ и политички.